VITAMINE B12
B12 is een veelzijdige vitamine, die een belangrijke rol speelt in heel veel lichaam processen. Onder andere : Is hij van belang bij de vorming van rode bloedcellen. Kan hij een gebrek aan energie helpen te verminderen Werkt hij gunstig op onze geestelijke veerkracht. Heeft hij een positieve invloed op ons immuunsysteem. ( de herfst komt er weer aan ) Is hij van belang voor ons zenuwstelsel en nog heel veel meer. Doordat B 12 zo veelzijdig is , is het belangrijk voldoende binnen te krijgen. Maar omdat het uitsluitend voorkomt in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst kan aanvulling noodzakelijk zijn. In Nederland heeft 5 tot 10 % van de bevolking een tekort aan B 12. Een overdosering van deze vitamine is niet mogelijk. B vitaminen zijn water oplosbaar, wat betekend dat een teveel via de urine het lichaam weer verlaat, en er geen voorraad van wordt opgeslagen. Een tekort kan leiden tot: bloedarmoede, hoofdpijn, aften, vermoeidheid, tintelingen …………….
Meten is weten ?
Het lijkt logisch om bij een vermoedelijk tekort langs te gaan bij de huisarts, voor een bloedtest en te kijken of bepaalde klachten veroorzaakt zijn door een tekort aan B12. Maar dit blijkt nog niet zo eenvoudig. Het Nederlandse huisartsen genootschap geeft aan dat er geen test bestaat waarmee met zekerheid kan worden aangetoond dat b12 de oorzaak is van de klachten.
In de praktijk heb ik een B12 – check. Als daar uitkomt dat U een mogelijk te kort heeft kunt U wel via de huisarts het B12 gehalte in het bloed laten bepalen. Het huisartsen genootschap stelt dat bij het vermoeden van een B12 tekort je een proefbehandeling kan starten . 1000 microgram B12 per dag kan geprobeerd worden. Na enkele maanden zou er verbetering moeten zijn. Heeft U interesse in de Vitamine B12 check ? Maak dan een afspraak hier U kunt zelf online in mijn agenda kijken welke tijd het beste schikt, en komt U er niet uit met de openstaande mogelijkheden mag U mij altijd bellen zodat we samen even kijken wat er eventueel extra mogelijk is.
www.mirandateeuwen.nl miranda@teeuwen.nl 023-5246640